این طرح به عنوان دستورالعمل جامع حمایت یکپارچه اشتغال و تولید در قالب "طرح اجرایی حیات" تدوین شده است و توسط مجریان و تسهیلگران جهادی مناطق هدف بنیاد علوی به اجرا در میآید.
برای دسترسی سریع روی دکمه های زیر کلیک کنید.
-
شورای توانمندسازی اقتصادی شهرستان به همت مجری بنیاد علوی و با حضور مسئولان محلی در راستای معرفی بنیاد مستضعفان، بنیاد علوی، اهداف و طرحهای توسعه محور این بنیاد به ویژه طرح حیات با هدف ایجاد وفاق و مشارکت در سطح تصمیم گیران استانی و شهرستانها با نگاه فعالیت مردم محور به دور از موازی کاری و عدم حرکت در مسیر گذشته تشکیل میشود.
این شورا با حضور ۱۴ مسئول و نماینده از جمله فرماندار، یکی از معاونین فرماندار، مجری بنیاد علوی، امام جمعه، بخشداران، رئیس اداره جهاد کشاورزی، رئیس اداره صمت، رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، رئیس اداره کمیته امداد امام خمینی (ه)، رئیس اداره بهزیستی، رئیس سازمان فنی و حرفهای، روسای شعب بانکهای عامل و نمایندگان سایر دستگاههای فعال در حوزه اشتغال شهرستان شکل میگیرد تا فرآیند اجرای طرح حیات با همراهی و مشارکت مسئولان آغاز شود.
نکته قابل توجه آن است که این شورا به صورت منظم برای رصد و پایش عملکرد دستگاههای مختلف و اجرای گامهای ۱۶ گانه طرح حیات تشکیل خواهد شد.
-
در این مرحله مجری با همراهی تسهیلگران بنیاد علوی با تکیه بر ۱۱ مولفه همچون موقعیت جغرافیایی، وضعیت اقلیمی، جمعیت شهرستان، فرصت، تهدید، نقاط قوت و ضعف شهرستان و مطالعه اسناد ملی و بالادستی سندی تهیه که خروجی آن آشنایی کامل با وضعیت اقتصادی شهرستان است و در کنار آن بنیاد علوی و شورای توانمندسازی اقتصادی شهرستان با رستههای شغلی متناسب با وضعیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و جغرافیایی هر شهرستان آشنا و متناسب با اطلاعات سند، اجرای دیگر مراحل را مصوب و در دستور کار خود قرار میدهند.
-
در این مرحله مجری و تسهیلگران بنیاد علوی با تکیه بر سند شناخت شهرستان که به تصویب شورای توانمندسازی اقتصادی شهرستان رسیده است، اطلاعات و مشخصات تهیه شده هر بخش و روستا را در سامانه برخط حیات بارگذاری کرده و این سامانه با بررسی اطلاعات، اولویت بندی روستاها و بخشهای یک شهرستان را اعلام و متناسب با بودجه ابلاغی بنیاد علوی به هر شهرستان، بخش و روستاهای دارای اولویتهای بالاتر بر اجرای طرح حیات در سالجاری را انتخاب میکند. با اعلام اسامی روستاهای دارای اولویت از سوی سامانه برخط حیات در صورت تایید روستاها و بخشها از سوی شورای توانمندسازی اقتصادی شهرستان، فرآیند گام چهارم طرح حیات آغاز خواهد شد.
-
با انتخاب و اعلام مناطق هدف از سوی شورای توانمندسازی اقتصادی شهرستان، فعالیت تسهیلگران در سطح بخش و روستاهای هدف با حضور در این مناطق آغاز و طی جلسهای با حضور مسئولان رسمی روستا همچون دهیار و اعضای شورای روستا و مناطق هدف بنیاد مستضعفان، بنیاد علوی، اهداف این بنیاد و طرح توسعه محور حیات معرفی و اذن اجرای فرآیند طرح مردم محور حیات در راستای توسعه اشتغال و توانمندسازی اقتصادی دریافت خواهد شد.
در این مرحله با تایید مسئولین محلی اطلاع رسانی به اهالی برای اجرای گام پنجم طرح حیات توسط مسئولین محلی (دهیار و اعضای شورای روستا) انجام خواهد شد.
-
یکی از مهمترین و اساسیترین گامهای طرح حیات، گام پنجم مبنی بر ارزیابی مشارکتی منطقه هدف است که توسط تسهیلگر و با همراهی و مشارکت مردم (اهالی منطقه هدف) اجرایی خواهد شد. در این مرحله بیشترین میزان مشارکت مردم دریافت میشود که این موضوع در اجرای مراحل بعدی بسیار تاثیرگذار و مهم است، زیرا آثار آن در دیگر گامها خود را نشان میدهد و اگر این مرحله به درستی انجام نگیرد و بالاترین میزان مشارکت مردمی دریافت نشود، نمیتوان خروجی مناسبی برای طرح حیات در این منطقه هدف متصور بود.
همانطور که گفته شد، در این مرحله تسهیلگر با مشارکت حداکثری مردم، بعد از معرفی بنیاد مستضعفان، بنیاد علوی و طرح حیات، نقشه منابع منطقه هدف با دو هدف آشنایی و درک بهتر نسبت به منطقه هدف توسط تسهیلگر و مردم انجام خواهد شد. در ادامه این گام با تکیه بر طوفان فکری و مشارکت فعال مردم نیازسنجی و بیان مشکلات منطقه هدف انجام و برای مهمترین مشکلات روستا یا منطقه هدف درخت مشکلات با هدف درک بیشتر مردم از مشکل و رفع آن ترسیم میشود. بنیاد علوی در اجرای این گام که بین چهار تا ۱۰ روز به طول میانجامد هدف بسیار مهم تغییر دانش و آگاهی، تغییر نگرش و تغییر رفتار را نیز پیگیری میکند که این مهم به عنوان یکی از حلقههای مفقوده طرحهای گذشته در آینده مناطق هدف تاثیرگذار است.
تسهیلگر با چند هدف این جلسه ارزیابی مشارکتی را تشکیل می دهد که یکی از این اهداف شناخت افراد مستعد در اجرای طرح حیات است که از میان این افراد دو جوان و دو معتمد مردم را برای اجرای هرچه بهتر گام شش مبنی بر تشکیل کارگرو ه توانمندسازی اقتصادی منطقه هدف در راستای نهادسازی در روستاها، انتخاب میکند.
-
در مرحله ششم تسهیلگر با تکیه بر دانش، تجربه و اطلاعات دریافتی طی برگزاری جلسات ارزیابی مشارکتی، کارگروه توانمندسازی اقتصادی منطقه هدف را با حضور دهیار (نماینده دولت)، رئیس شورای روستا (نماینده منتخب مردم)، بهورز، دو جوان تحصیلکرده و دو معتمد اهالی که دارای تجربه کافی است، تشکیل خواهد داد. این کارگروه با راهبری تسهیلگر در کنار پیگیری مسائل اقتصادی روستا، پیگیری و پیشبرد اهداف و مشکلات اهالی روستا در دیگر مسائل را آموزش خواهد داد تا پیشرفت منطقه هدف توسط مردم و اهالی انجام گیرد.
-
تسهیلگر با اجرای مرحله پنجم، مطالعه اسناد بالادستی همچون سند چشم انداز، حضور در روستا یا منطقه هدف و گفتوگو با اهالی اطلاعات مناسبی نسبت به منطقه هدف کسب کرده که با این اطلاعات و همفکری با اعضای کارگروه توانمندسازی اقتصادی منطقه هدف سند توسعه اشتغال آن منطقه که گویای شرایط منطقه هدف، مزایا، نقاط قوت، ضعف، رستههای شغلی دارای الویت و ... است را تدوین خواهد کرد.
این سند شرایط فعلی، برنامه کوتاه مدت و بلند مدت را برای رسیدن به نقطه مورد نظر و چشم انداز توسعه اشتغال منطقه هدف را بیان میکند.
-
در مرحله هشتم مبنی بر شناسایی، اهلیت سنجی فنی و اعتبار سنجی متقاضیان، با تکیه بر مرحله قبلی که سند توسعه اشتغال منطقه هدف تدوین شده، بار دیگر با افراد روستا در راستای کسب اطلاعات متقاضیان ایجاد و توسعه اشتغال در منطقه هدف جلسهای ترتیب داده میشود و متناسب با جامعه هدف افراد متقاضی شناسایی خواهند شد تا اقدام به اهلیت سنجی فنی و اعتبار سنجی متقاضیان انجام گیرد. در کنار ثبت درخواست از سوی متقاضیان، تسهیلگر نیز با همراهی اهالی و اعضای شورای توانمندسازی اقتصادی منطقه هدف افراد مستعد توسعه و ایجاد اشتغال شناسایی و آنها را در قالب شاخصهای مورد تایید طرح حیات در کارگروه توانمندسازی اقتصادی منطقه هدف بررسی میشود.
در این مرحله همچنین مجری به صورت تصادفی از طرحهای اهلیت سنجی شده متقاضیان بازدید کرده و تمام موارد مورد تایید در سامانه طرح حیات ثبت میشود تا با بررسی و تایید نهایی از سوی ستاد موسسه توانمندسازی اقتصادی علوی، متقاضیان مورد تائید به بانکهای عامل معرفی شوند.
-
متقاضیان توسعه و ایجاد اشتغال که طرح آنها مورد تایید قرار گرفت، در مرحله نهم با وجود دارا بودن مهارت و دانش مکفی، تحت آموزشهای تخصصی فشرده قرار خواهند گرفت تا با دانش بهروز، فعالیت اقتصادی خود را آغاز کنند. نکته قابل توجه آن است که دورههای آموزشی تنها برای متقاضیان مورد تائید نیست و اهالی روستا که علاقمند به کسب دانش و آموزش تخصصی هستند، نیز میتوانند در این دورهها شرکت کنند.
-
با پایان یافتن گام نهم طرح حیات، تسهیلگر به متقاضیان مورد تایید در رابطه با آغاز فرآیند تامین مالی اطلاع رسانی خواهد کرد که در این مرحله مبتنی بر مرحله تامین مالی طرح کسب و کار، در راستای سهولت انجام کار برای بانکهای عامل و متقاضیان مناطق هدف، تسهیلگر تمام اطلاعات و اسناد افراد را جمع آوری و در اختیار نماینده بانکهای عامل قرار میدهند و نماینده بانکهای عامل در روز مشخصی برای تایید نهایی به منطقه هدف مراجعه و تامین مالی انجام خواهد شد.
-
در مرحله یازدهم که به تامین نهادهها و استقرار طرح کسب و کار اختصاص دارد، طی دو مرحله آزادسازی منابع مالی انجام میگیرد، در مرحله نخست بخشی از منابع مالی آزاد تا متقاضیان به تامین نهاده و آغاز فرآیند کسب و کار میپردازند، با انجام این اقدام از سوی متقاضی توسعه و ایجاد کسب و کار، تسهیلگر بنیاد علوی اقدامات متقاضی را بررسی و در صورت عدم وجود انحراف معیار با موارد مورد تایید در مرحله هشتم، بخش دوم منابع مالی آزاد و تا حداقل ۱۸ ماه اجرای طرح توسعه و ایجاد اشتغال از سوی نمایندگان موسسه توانمندسازی اقتصادی علوی نظارت و پیگیری خواهد شد.
-
با گذر از مرحله یازدهم، تسهیلگر و مجری موسسه توانمندسازی اقتصادی با هدف آشنایی اهالی با فرهنگ پس انداز، حمایت از رشد و توسعه کسب و کارهای منطقهای و حمایت از افراد آسیب پذیر منطقه هدف، تشکیل صندوق قرض الحسنه مردمی منطقه هدف را راهبری میکنند. عضویت در این صندوق هیچ پیش شرطی ندارد و عضویت متقاضیان طرحهای توسعه کسب و کار اجباری نیست.
-
در گام پنجم که یکی از مهمترین گامهای طرح حیات محسوب میشود، یک سری مشکلات و مسائل مردمی مطرح میشود که مسائل اقتصادی آن در طرح حیات مطرح و پیگیری میشود اما برخی مسائل اجتماعی، فرهنگی و ... به دلیل آنکه جز اهداف و ماموریتهای طرح حیات نیست، توسط این طرح پیگیری نمیشود اما موسسه توانمندسازی اقتصادی علوی به دلیل آنکه همراهی و ارائه خدمات به مردم و مناطق کم برخوردار را جز اولویتهای اصلی خود قرار داده در گام سیزدهم طرح حیات با تشکیل گروههای مردمی پیشرفت با تکیه بر توان مجری و تسهیلگر خود گروههای مردمی پیشرفت را تشکیل و افراد را در رفع مسائل و مشکلات مطرح شده راهنمایی و راهبری خواهد کرد.
این گام همچون گام دوازدهم با هدف توسعه مناطق کم برخوردار، نهادسازی را در دستور کار خود قرار داده است. -
در طراحی طرح حایت به طرحهای بین المللی و اسناد بالادستی به ویژه برنامه هفتم توسعه توجه شده است، در این سند موضوع بازار و بازاریابی دارای اهمیت است که بررسیها نشان از آن دارد دلیل شکست بسیاری از کسب و کار عدم توجه به بازار و بازاریابی است و این در حالی است که کسب و کارهای مورد توجه طرح حیات در روستاها و مناطق کم برخوردار است از این رو در مرحله چهاردهم و پانزدهم توجه ویژهای به بازار و بازاریابی شده است. با این تمرکز در گام چهاردهم کانون توانمندسازی اقتصادی در نظر گرفته شده است. این کانون در زمینه برگزاری نمایشگاه، بازرچههای محلی و جشنوارهها، شناسایی طرحهای تکمیل کننده زنجیره تامین ارزش و بازاریابی و فروش محصولات، کالا و خدمات کمک حال متقاضیان توسعه و ایجاد اشتغال در مناطق هدف هستند.
این کمیته با حضور بخشدار به عنوان رئیس، تسهیلگر به عنوان دبیر، رئیس شورای روستا و روسای کارگروهها تشکیل میشود.
-
در گام پانزدهم طرح حیات مجریان و تسهیلگران موسسه توانمندسازی اقتصادی علوی با همکاری کارگروهها و تشملهای مناطق هدف باید در زمینه بازاریابی و فروش آموزش و مشاوره به جامعه هدف ارائه کند و از سوی دیگر ارائه آموزشهای استانداردسازی محصولات، کمک به استفاده از سکوهای فروش برخط، کمک به راه اندازی مراکز عرضه مستقیم کالا، حمایت از ایجاد بازارچههای محلی، حمایت از راه اندازی بازارهای روز و هفتگی و برگزاری رویدادها، جشنواره و نمایشگاههای فصلی در هر شهرستان و استان را در دستور کار خود قرار دهند.
-
در آخرین گام طرح حیات همانطور که بیان شد بعد از تامین مالی و استقرار طرح توسعه و ایجاد کسب و کار حداقل تا ۱۸ ماه اجرای طرح توسط مجری و تسهیلگر موسسه توانمندسازی اقتصادی علوی پایش خواهد شد تا از مسیر اصلی و تدوین شده منحرف نشود.